400 g sötpotatis eller vanlig potatis
2  purjolökar
1 msk smör
1 tsk färsk, riven ingefära 
8 dl vatten
2  grönsaksbuljong-tärningar
50 g risnudlar
2 1/2 dl Kelda  matlagningsgrädde
Rivet skal och saft av 1/2 lime
1/2-1 tsk sambal oelek  
1 dl grovhackad gräslök 
Skala och skiva potatisen. Strimla purjolöken. Fräs purjolöken i smör i  en kastrull. Tillsätt potatis, ingefära, vatten och buljongtärningar. Låt soppan  koka ca 15 min. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Vispa eller  mixa sönder grönsakerna. Häll i grädden och smaksätt soppan med limeskal och  saft. Låt soppan koka upp och smaksätt med salt och sambal oelek. Strö över  gräslöken. Lägg risnudlarna i soppskålar och häll över soppan.
Servera med rostat bröd och chilismör, som rörs ihop av 25 g mjukt smör, 1/2  tsk pressad citronsaft, 1 tsk farinsocker och 1/2 tsk sambal oelek.
Tips: Soppan kan göras i förväg. Men nudlarna kokas strax före serveringen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar