500 g jordärtskockor, oskalade
3 dl fisk- eller hönsbuljong
ca 500 g fisk, till exempel torsk, kolja
1 msk olivolja
1 paket bacon, skurna i 3 cm breda strimlor
1 msk smör
1 purjolök, tunt skivad (bara det vita)
1 vitlöksklyfta, krossad
2 potatisar, skalade och skivade
1 lagerblad
2 kvistar timjan
3 dl het mjölk
havssalt och nymalen svartpeppar
Koka jordärtskockorna mjuka (10-15 min). Häll av vattnet och låt 
dem svalna lite, kläm sedan ut fruktköttet ur skalen, som kastas bort. 
Häll buljongen i en stor kastrull och lägg ner i fisken, koka upp, stäng
 av
 värmen och låt stå i 5 minuter. Lägg över fisken på en tallrik, dela 
fiskköttet i stora bitar och täck över så att det håller sig varmt. 
Spara buljongen i kastrullen.
Värm oljan i en stekpanna, stek baconet knaprigt och låt det rinna 
av på hushållspapper. Lägg smör och purjolök i pannan och fräs tills 
purjolöken är mjuk men inte fått färg. Tillsätt vitlök och fräs 1 minut 
till.
 Flytta över alltsammans till kastrullen och lägg också ner skockor, 
potatis, örter och kryddor. Häll på vatten så att det täcker och sjud i 
20 minuter. Ta sedan bort örterna och häll i mjölken. Kör soppan i mixer
 tills blandningen är slät. Späd med lite kokande
 vatten om den är för tjock. Lägg fisken i värmda soppskålar, häll 
soppan över och servera med bacon och lite färsk timjan eller ett 
lagerblad.

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar