måndag 27 januari 2014

Krämig Jordärtskockssoppa

med torsk och knaperstekt bacon ( 4 portioner)

500 g jordärtskockor, oskalade
3 dl fisk- eller hönsbuljong
ca 500 g fisk, till exempel torsk, kolja
1 msk olivolja
1 paket bacon, skurna i 3 cm breda strimlor
1 msk smör
1 purjolök, tunt skivad (bara det vita)
1 vitlöksklyfta, krossad
2 potatisar, skalade och skivade
1 lagerblad
2 kvistar timjan
3 dl het mjölk
havssalt och nymalen svartpeppar

Koka jordärtskockorna mjuka (10-15 min). Häll av vattnet och låt dem svalna lite, kläm sedan ut fruktköttet ur skalen, som kastas bort. Häll buljongen i en stor kastrull och lägg ner i fisken, koka upp, stäng av värmen och låt stå i 5 minuter. Lägg över fisken på en tallrik, dela fiskköttet i stora bitar och täck över så att det håller sig varmt. Spara buljongen i kastrullen.

Värm oljan i en stekpanna, stek baconet knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Lägg smör och purjolök i pannan och fräs tills purjolöken är mjuk men inte fått färg. Tillsätt vitlök och fräs 1 minut till. Flytta över alltsammans till kastrullen och lägg också ner skockor, potatis, örter och kryddor. Häll på vatten så att det täcker och sjud i 20 minuter. Ta sedan bort örterna och häll i mjölken. Kör soppan i mixer tills blandningen är slät. Späd med lite kokande vatten om den är för tjock. Lägg fisken i värmda soppskålar, häll soppan över och servera med bacon och lite färsk timjan eller ett lagerblad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar